Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Hortensian

Hej Sylvia,
Hjärtligt tack för Ditt snabba svar. Det var intressant att veta att det är en vanligt förekommande mutation. Fingerborgsblomman är "vildsådd" dvs. jag har själv inte köpt några fröer och sått ut. Måste ha kommit med  vinden, fåglar eller annat sätt. De är otroligt ståtliga och med pelorian på toppen ser de jättefina ut. De får gärna vildså sig mera...

En annan fråga: varför blommar inte hortensian? Hade köpt fantastiskt vackra hortensior (år 2001) och föreställt mig en rosa-blå häck, men år efter år bara kraftigt växande och prunkande grönt bladverk. Förra året grävde jag upp och slängde allesamman. Däremot växer trädpionen fint på detta odlingsställe.

Vad göra när man köpt en röd pion från plantaffären som visar sig vara vitblommande.

Är nybliven pallkragsodlare, mina pallkragar är fyllda med örter, perenna och ettåringar. Hur blir det med de perenna under vintern? Utsätts dessa för mera kyla i en liten låda än odlade direkt på friland?

Ja det var många frågor på en gång. Ser fram emot ett svar när Du känner att Du har tid att svara.

Önskar Dig en fortsatt Skön och Solig Sommar.
Anita

Odla Svarar: 

Att hortensior inte blommar är också en vanligt förekommande företeelse. Dels finns det sorter som blommar så sent att de helt enkelt inte hinner blomma hos oss, då de fryser ner varje vinter och nästan startar om från marken på våren. Dels finns sorter som 'Endless Summer' e.d. som visserligen hinner blomma under sommaren men som brukar vara långsamma i starten, dvs. de tar flera år på sig innan de börjar blomma igen efter att ha konstgjort drivits i blom för att säljas.

Och så ska ju bägge sorterna ha rododendrongödsel och surjord. Men det kan också vara det motsatta, de växer så kraftigt att de inte "hinner" blomma för all bladproduktion, vilket jag tror kan ha varit fallet hos dig!

Den röda pionen som var vit kan du reklamera och få en ny. Låt bli att gräva upp den, ta med kvittot och tala med dem först.

Pallkragar är ju ganska stora så jordvolymen i en dubbel eller tredubbel pallkrage blir ju ganska stor. Så då bör örterna ha det bra och klara sig fint. Visst kan du täcka över det hela med torra löv och granris om du har kalla vintrar, men hos mig är det inga problem!

Sylvia