Hortensia på balkong vintertid

Elaine

Hej Sylvia

Jag vill införskaffa en hortensia och har googlat runt lite om hur man sköter om en sån blombuske, men jag känner mig ändå lite osäker. Jag bor i zon 2, i en lägenhet med inglasad balkong. När vintern har varit som kallast har jag haft minusgrader i balkongen. Kan hortensia överleva i balkongen över vintern om jag klär över den med en vävsäck eller något annat som skyddar den från kylan?

Har tyvärr inga andra svalare plats i min lägenhet, även källaren är över +10 grader.

Tack i förhand.

/Elaine

Odla Svarar: 

Det ska gå bra att övervintra en hortensia på balkongen om du väljer en härdig sort. Nu vet jag inte vilken sorts hortensia du har tänkt dig, men skulle du kanske kunna tänka dig en vidjehortensia? Det finns en rosa nyhet som inte blir så stor, cirka 1 meter hög som "fullvuxen", den heter Hydrangea arborescens 'Invicibelle' (http://www.odla.nu/artiklar/ute/buskar-och-hackvaxter/harliga-hortensior/). Bild finns på länken, där finns också bild på en svart urna med hortensior.

Men välj helst en sådan där isolerurna eller -kruka till hortensian som håller frosten från rötterna, till exempel Japan från Lindesbergskrukan (http://www.odla.nu/artiklar/ute/tips-och-ideer/lindesbergskrukan/)!

Sedan kan du linda in hortensian i jutetväv eller i en sådan där Kläder för växter (http://www.odla.nu/artiklar/ute/ovrigt/skydda-vintergrona-vaxter/).

Är vidjehortensian för stor för din balkong, så kanske Endless Summer (http://www.odla.nu/artiklar/ute/buskar-och-hackvaxter/hortensia-endless-summer/) istället då?