Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 399kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Hortensia i liten kruka

Hej!
Har fått en hortensia i present. Den är jättestor men krukan jätteliten - ca 1 dm i diameter. Kan jag plantera om när den nu står i full blom? Hur stor ska då krukan vara? Hittar ingen info om detta.

Tacksam för svar snarast.
Mvh
Eva

Odla svarar:

Jo, plantera om den försiktigt och stör inte rötterna nu när den är i full blom. Använd rododendronjord, dvs. det får inte finnas kalk i jorden.

Lägg hortensiakrukan först i vatten och låt den dra en kvart. Förberedd den större krukan, cirka 30 cm i diam. att börja med, underst med leca och jord till halvvägs. Vänd den gamla krukan försiktigt upp och ner och håll hortensian i stammen. Placera den i den nya krukan och ös ny jord runtom. Vattna. Ställ i skuggan i början och duscha ofta. Den står gärna ute under sommaren, halvskuggigt, efter noga avvänjning.

Hortensian går också, efter avvänjning, att plantera i rabatten med surjord, om man bor i de sydligaste zonerna och om den är av "trädgårdstyp". De vanliga "morsdagshortensiorna" brukar däremot ha svårt att hinna blomma om under sommaren, så de kanske klarar bättre att övervintra i kruka i förrådet med minimal vattning och tas då fram ungefär samtidigt med fuchsior och pelargoner på våren.

Sylvia

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
Erbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/
Klarna
Gå till https://www.postnord.se/
Postnord
© 2021 Odla.nu i Sverige AB