Hortensia i liten kruka

Hej!
Har fått en hortensia i present. Den är jättestor men krukan jätteliten - ca 1 dm i diameter. Kan jag plantera om när den nu står i full blom? Hur stor ska då krukan vara? Hittar ingen info om detta.

Tacksam för svar snarast.
Mvh
Eva

Odla Svarar: 

Jo, plantera om den försiktigt och stör inte rötterna nu när den är i full blom. Använd rododendronjord, dvs. det får inte finnas kalk i jorden.

Lägg hortensiakrukan först i vatten och låt den dra en kvart. Förberedd den större krukan, cirka 30 cm i diam. att börja med, underst med leca och jord till halvvägs. Vänd den gamla krukan försiktigt upp och ner och håll hortensian i stammen. Placera den i den nya krukan och ös ny jord runtom. Vattna. Ställ i skuggan i början och duscha ofta. Den står gärna ute under sommaren, halvskuggigt, efter noga avvänjning.

Hortensian går också, efter avvänjning, att plantera i rabatten med surjord, om man bor i de sydligaste zonerna och om den är av "trädgårdstyp". De vanliga "morsdagshortensiorna" brukar däremot ha svårt att hinna blomma om under sommaren, så de kanske klarar bättre att övervintra i kruka i förrådet med minimal vattning och tas då fram ungefär samtidigt med fuchsior och pelargoner på våren.

Sylvia