Honungsskivling

Agneta Holmgren

Hej, är fundersam hur jag kommer tillrätta med honungsskivling vilket jag tror detta är (se bilden). Har en stubbe från en lönn som sågades ned för ca 6 år sedan och det ha bildats svampar runt om veden på stubben. Förstår att den är i nedbrytningsfas och svampen även finns på den forna lönnens rötter.

Har en häggmispelhäck i direkt anslutning till honungsskivlingen och stubben. Min fråga: hur gör jag nu? skall jag ta bort ett lager av gräsmattan så att mycelet försvinner och jag förstår att stubben måste bort? Svampen har funnits sedan vi tog ned lönnen och blivit fler för varje år.

/Agneta

Odla Svarar: 

Hej!

Ja, det ser ut att vara honungsskivling. Svampen lever saprofytiskt på död ved, men kan också parasitiskt leva på levande träd.

Du har rätt i att det är stubben som bryts ner av svamparna och det bästa vore om du kan få bort stubben och så mycket som möjligt av svampmycelier.

Det kan dock vara svårt att få bort allt myceliet i efterskott, man skulle behövt ta bort stubben direkt när man fällde lönnen. Men det är inte nödvändigtvis så att svampen går på frisk ved som väl häcken har, så det återstår att se.

Du kan också pröva att vattna med Atamon-vatten (konserveringsmedel!) efter att ni har tagit bort stubben.

Med vänlig hälsning Sylvia