Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Honungsros

Hej!
Jag är helt novis vad gäller rosor. Förra året blommade min honungsros så fint och under i våras växte den enormt. Förväntade mig väldoftande gul/vita rosor men istället uppkom rosa rosor i mängd. Grannen rådde mig att skära ner allt "rosa" kvar blev en liten buske med ett par gul/vita rosor.

Nu skjuter den åter skott men stjälkarna är rödare och tjockare än övriga. Ska jag ta bort dom också? Hur vet jag vilka som är honungsrosen? Är det lönt att vänta sig en stor honungsros nästa år, eller ska jag ta bort denna "blandning" och plantera en ny?

Helene

Odla Svarar: 

Det låter som om din ros är ympad på rötterna av en annan ros. Honungsros finns även på egen rot, så vill du vara säker på att få samma ros hela vägen, så kan du ju byta.

På den rosen du har ska det finnas en knöl strax ovanför jordytan. Det är denna knöl där man har ympad på. Kommer de annorlunda grenarna under ympstället, är det rotens grenar och ska bort. Om de kommer ovanför ympstället, är det honungsrosens grenar och ska vara kvar.

Sylvia