Hönsgödsel - vilken mängd?

Kristina

Hej

Jag har en fråga angående hönsgödsel. På påsen står det en viss mängd som ska strös ut över en viss yta. Nu undrar jag hur mycket jag ska strö på en enskild perenn, tror jag varit för snål förut?

Det är ju en vårfråga förstås, men det kommer väl en ny vår nästa år.

Hälsningar Kristina

Odla Svarar: 

Det står inte på hönsgödselsäcken för att perennerna kan ju vara av så olika storlek, så man får räkna ut hur stor del perennen tar upp av en kvadratmeter. Det står att blommor och perenner ska ha ca 5 dl hönsgödsel per kvadratmeter som grundgödsling, och sedan bör man underhållsgödsla ca 1 dl per kvadratmeter. Regnar det mycket bör man kanske gödsla flera gånger för jorden blir lätt urlakad.

Ett litet råd, använd inte hönsgödsel som höstgödsel för den innehåller en hel del lättlösligt kväve som inte är bra för växternas avmogning inför vintern. Det finns bra sammansatta höstgödslar på marknaden, själv har vi Granngårdens höstgödsel och Algomins trädgårdsgödsel fungerar också bra. Båda dessa har lite kväve men mycket av fosfor, kalium, micronäring samt andra mineraler vilket gör att växterna lagrar energi inför vintern och får en bättre övervintringsförmåga. Dessutom blir detta en bra start på nästa växtsäsong för växterna.

MVH Greger i Umeå