Hönsgödsel i potatisland?

Ulrika

Hej

Har egna höns och därmed en del hönsgödsel. I år grävde vi upp en del av vår äng och satte potatis. Blev inte jättebra, det är lergjord och den blev väldigt hård och svårarbetad. Har en fundering på att nu i höst sprida hönsgödsel och något mullrikt material för att förbättra jorden.

Om jag fattat det hela rätt så innehåller hönsgödsel mycket kväve, men det urlakas snabbt när det regnar så då borde det väl kunna funka om jag höstgödslar med det? Eventuellt kommer jag att använda torv på min gödselbräda i hönshuset för att underlätta städning, kan det vara en bra blandning?

/Ulrika

Odla Svarar: 

Hej

Det ska helst inte gödslas med hönsgödsel i potatislandet, hönsgödseln innehåller för mycket kväve. Om potatisen får för mycket kväve så växer mest bara blasten och kvävet kan dessutom göra potatisarna vattniga och inte så goda. Potatisen kan också bli mer mottaglig för potatisbladmögel om det är mycket kväve i jorden.

Du kan förbättra din lerjord med alla sorters mullämnen du kan komma över: matjord, kompost, torv, tång, gräs- och trädgårdsklipp, halm, bark och så vidare. De två sistnämnda kan fungera som "kväveätare" om du ändå använder torven från hönshuset, men det kan bli för mycket av det goda. Pröva dig fram om du vill försöka, börja då med små mängder.

Med vänlig hälsning Sylvia