Höjd på liguster?

Ulrika

Hej

Vi har tänkt att sätta en liten avskärmning av altan mot våra grannar med liguster. Sträckan är ca 4-5 meter och helst önskar vi avskärmning så snart som möjligt. Vilken höjd på plantor ska vi köpa?

Klipper man ner de höga på 150 cm till 25 cm efter ett år eller hur funkar det? Hur många behöver vi köpa och hur djupt ska de planteras?

Tack för hjälpen!

Hälsningar Ulrika

Odla Svarar: 

Hej

Om det är bråttom med ligusterhäcken, så finns den som färdig häck att få. Ligusterhäcken kommer då planterad i smala containrar som du sedan gräver ner bara. Färdigt! Den klipps sedan som en vanlig, uppvuxen häck, alltså bara lätt formklippning under sommaren. Tönnesjö plantskola har sådana, se här: Tönnesjö Plantskola.

Liguster säljs också som krukodlade, större plantor och här är det också nästan samma princip, du tar upp ligusterplantorna från krukorna och planterar. Dock kan sådana plantor vara något glesare och behöver då klippas något hårdare för att grena sig.

Vill du hellre starta från små ligusterhäckplantor tar det flera år att få en tät häck. Första året klipper du inte alls. Året efter klipper du ner plantorna till 20 centimeter, nästa år till 40 centimeter och så vidare tills den önskade höjden är nådd.

Med vänlig hälsning Sylvia