Höja upp rabatt - lerjord

Therese

Hej

Vi bor i ett hus med en tomt som står på en gammal sjöbotten. Det är i botten bergkross, sen ett tjockt lager lera och ovanpå det ett ca 20 cm tjockt lager jord. Vi har tänkt att gräva ut för rabatter till leran och sen bygga upp rabatten över gräsytan. Hur mycket behöver vi höja upp och vad ska vi bygga upp med när vi grävt ut för rabatten? Hur tjocka lager av diverse saker?

Finns det någon ritning på hur man kan göra? Har bara läst beskrivningar på hur man ska göra men de är inte så bra.

Undrar också vad man kan ha som stopp i vår grop som man kan se på bilden för att jorden inte ska försvinna ner under staketet? Vi vill kunna plantera någon stor buske där.

/Therese

Odla Svarar: 

Hej Therese

Ni kan sätta en skiva i metall/ trä för att hålla kvar jorden mot staketet. Gräv sen bort endast grässvålen på området som ni vill ha rabatt (bevara alltså kross, lera och jorden som finns). Fyll på med fin planteringsjord tills ni får upp nivån så ni blir nöjda. Det ser på bilden ut som om det rör sig om cirka 20- 50 centimeter planteringsjord, vilket blir lagom att plantera i.

Generellt brukar man säga att det krävs minst 30 centimeter tjockt lager planteringsjord för perenner, små buskar och 50-60 centimeter till träd.

Lycka till!

/Karin