Höja rabatt kring befintliga växter som har det torftigt pga berghäll strax under.

Annacarin Villard

Jag har ett hörn i trädgården som ligger i sydost där behövs insynsskydd mot väg jag har planterat några idegran, rododendron,samt några tujor, längst bak, för bländskydd från vägen under vintern, sedan lagerhägg, syren, rosenmandel, try som en lummig insynsskyddad hörna framför dessa under sommaren. sedan lagerhägg, rosor och en ölandstok och mindre fröblommor i rabatten framför/under dessa. Alla står grunt, nära berg och slokar när vi ej är hemma under sommaren och vattnar.

Jag vill anlägga en stor förhöjd rabatt kring hela trädgårdshörnet men vilka växter kan ha samma jord och ska jag avdela med torvblock för de som vill ha surjord mitt i denna njurformade hörn rabatt ca 8-10m lång.1-2 m bred. Gärna råd om tidiga vårblommor och sena höstväxter eftersom vi ej är hemma så mycket under sommaren.

Trädgården ligger i ett trädgårdsstadsområde från 1920 med mycket syren och hagtornshäckar. Jag gillar högre rabatter för att gräsmattan inte växer in och de är trevliga att rensa när man sitter på kanten av t.ex. en mur. ska man tänka på bevattning avrinning m.m. när man bygger ett stort tråg kan baksidan mot häck och staket vara av torvblock. vilka småväxter kan passa ej för mörka , rabatten ligger 40 m bort, i motljus större delen av dagen, gärna vita , rosa eller ljusblå.

Tomten är 1200 m2 med hagtorn på en sida och syrenhäckar och shersmin i övrigt, samt några blandade vintergröna som bambu, hönseben, idegran och tujor för parkerade bilar o annat man helst ej vill se... fruktträd o gräsmattor, i övrigt, höjdskillnad 1,5 m , berg samt naturlig damm i berget.

MVH Annacarin

Odla Svarar: 

Hej Annacarin! Det låter som om du har en fin tomt. Berget ställer till en del bekymmer eftersom du inte har så mäktigt jordlager där. Kan du tänka dig att öka på jordlagret kan du sätta tillbaka de växter du redan har (idegran, lagerhägg, thujor). Om du vill ha dit rhododendron bör du blanda in massor av mull i jorden just på den platsen och vara beredd på att varje år fylla på lite ny mull (lägg ovanpå jorden). Dessa städsegröna växter är särskilt petiga vad gäller tillgång på fukt. Syrener, hagtorn, ölandstok kan klara sig lite bättre. En upphöjd kant kan naturligtvis göras av torvblock. Ett alternativ kan vara lavad sprängsten i färg som berget ni har på platsen. Avrinning tror jag inte du behöver tänka på då du anlägger det på ett berg. Berget brukar ha sprickbildningar där överskottet rinner bort. Om det är möjligt är det en idé att dra fram vatten till platsen för att underlätta skötseln. Lyckas du nu få det fuktigare på platsen kan det vara fint med vita blommor och blad som du säger, t.ex Aquilegia, Phlox, Hostor, Hemerocallis, Gillenia trifoliata, Digitalis.

Lycka till! /Karin