Höja marknivån

Tobias

Hej

Har sökt i ert utmärkta Forum men tyvärr inte hittat svaret på min fråga (och det beror säkert på att jag inte har hittat svaret, för det finns säkert där).

Det är så att vi har en sluttningstomt som vi vill "terrassera". Men de fina träden som står i sluttningen kommer alltså få sina stammar överösta med 1,5-2 meter jord. Innebär detta slutet för dessa träd och det är lika bra att jag fäller dom? Eller har ni någon annan smart lösning?

För tyvärr måste jag skapa denna yta även om jag helst inte vill ta bort träden.

Tacksam för hjälp.

/Tobias

Odla Svarar: 

Hej

Tyvärr så går det inte att överösa trädstammar med 1,5-2 meter jord. Trädstammarna kommer att ruttna på grund av jorden.

Det finns dock en del smarta lösningar, men eftersom jag inte vet hur träden står i förhållande till varandra och i vilket förhållande till sluttningen, så är det inte så lätt att komma på den allra smartaste.

Står träden i utkanten av sluttningen så kanske du kan göra som jag har skissat upp? Det vill säga, lämna en rundel/fyrkant runt trädet så att trädstammen inte alls blir begravd? Vattnet måste dock ledas bort så att det inte samlas i gropen.

I annat fall blir du nog tvungen att fälla träden eller försöka ta upp dem och plantera om. Beroende på storlek kan det ju lyckas med till exempel en grävskopa

Med vänlig hälsning Sylvia