Höga och breda tujor!

Emma

Hej Sylvia

Jag har 2 st höga Tujor, lika höga som huset. Problemet är att de växer mitt emot vår trapp och grenarna tar upp för mycket plats ut över gången så det blir trångt, de är alltså för stor omkrets på dem. Det jag undrar är om man kapar grenarna en bit in, växer det ut nytt grönt då? Det gröna sitter ju liksom bara ute på grenarna. Sen är det ju det att den här stora tujan är ju liksom inte tät som de små så även om jag skulle försöka formklippa bara lite så kommer det ju bara fram brunt.

Jag har stammat upp dem en bit, men vi har dem som insynsskydd mot grannen så jag vill inte stamma upp dem mer. Men om jag till exempel skulle stamma upp dom mycket mer, växer det ut nytt grönt på kvistarna då? För även då kommer det ju bli mycket brunt?

Tacksam för svar.

Med vänlig hälsning Emma

Odla Svarar: 

Tuja kan man klippa in så länge det finns något grönt på grenen, däremot inte om det bara är brunt kvar. Så det måste alltså bli kvar grönt innanför där man klippt på tujan om man vill att det ska växa ut igen.

Att stamma upp tujor brukar vara den bästa lösningen, de brukar bli snyggast så. Stamma upp betyder ju att man tar bort hela grenar nertill, snyggt, så att det inte blir någon stump kvar mot stammen. Skada dock inte grenkragen (den grövre "ringen" som sitter på skarven mellan stammen och grenen) men försök göra stammen så slät som möjligt.