Hög buske i stor kruka

Karin Abramsson

Som insynsskydd i soligt söderläge bygger vi tre eller fyra stora behållare i trä. De kan bli ca 1mx1mx1m. Det är betongplattor under som ej kan tas bort. Vad kan planteras som blir relativt högt och tål torka och frost? Bambu? Elefantgräs? Vintergrön liguster? Bergtall? Vi vill att det ska bli så tätt och högt som möjligt.

Med vänlig hälsning Kalmartanten

Odla Svarar: 

Hej!

Lådor på 1x1x1 m är ju rätt rejäla, så på Kalmartrakten är det ganska fritt fram vad du än vill plantera. Alla växter du nämner ovan kan fungera bra, men vattna måste du ju så klart göra då och då så att de inte torkar ut. 

Du kan också plantera olika sorters blommande buskar bland det vintergröna för att ge blomning och färg, allt från oömma landskapsrosor typ Bonica-82 till dvärgsyrener, pärlbuskar mm. 

Lådan kan också förses med en spalje på baksidan så att du kan även ha klättrande växter där. 

Använd gärna en enhetlig marktäckande perenn eller något marktäckningsmaterial överst på lådorna så att det hjälper fukten att stanna kvar längre. 

Fodra lådorna med ca 1-2 cm tjock frigolit mot frost och lägg på ett lager leca på botten innan du fyller i jord. Låt gärna en luftspalt på ett par cm finnas under lådan. Du kan också ordna med en automatbevattning om du vill i form av droppslangar kopplade till en bevattningsdator.

Med vänlig hälsning
Sylvia