Hjälp, vilken häck?

Erik

Bor i östra Småland, vid kusten. Tomten ligger högt och utsatt, det är ganska blåsigt och soligt. Runt omkring växer hällmarkstallskog. Bifogar två bilder till mina två frågor. Vore mycket tacksam för svar. 1. Ska plantera häck i tomtgräns mot grannen. Planteringsdike (ca 0,5 x 0,5 x 30 meter) är grävt och återfyllt med anläggningsjord. Marken under dikesbotten består av ca 50 cm makadam/sprängsten, sen är det fast berg. Diket syns till vänster i bild 1. Diket går i öst-västlig riktning. Väster är längst in i bilden. Vi har pratat om avenbok eller thuja och lutar nog åt thuja just nu. Frågan är, blir det bra och i så fall vilken thujasort blir bäst? Egentligen tycker vi thujan är lite tråkig men den har den täta och insynsskyddande funktionen som vi vill åt. Har även tittat på bambu men den tål väl inte blåst? Vad skulle ni rekommendera? Insynsskydd och vintergrönt är viktigt. Önskad höjd ca 180 cm. Gärna en böljande form i överkant och inte för bred (ca 0,5 m), utrymmet är begränsat. 2. Framsidan. Närmast stenmuren vill vi också plantera någon fin häck som passar ihop med den andra häcken och huset. Låg, ca 50 cm hög. Morgon och förmiddagssol. Sen är det skugga. Vad kan passa?

Odla Svarar: 

Hej!

Egentligen är platsen inte så bra för tuja som är mycket känslig för torka. Du får tänka på att det är makadam och berg under och endast 50 cm djup jordlager. 

Pelaridegran, Taxus 'David' eller 'Viridis' e.d. eller högsmala enar skulle kunna fungera bättre om det ska vara vintergrönt. Om du har barn, välj sterila sorter av idegran, alltså sådana som inte får bär. Kanske kan enar upplevas som stickiga av barnen?

Mot gatan kanske du kan välja en dvärgsort av bergtall, Pinus mugo var. pumilio, om vintergrönska önskas även där. 

Sylvia