Hjälp med spaljé

Jörgen Sjöberg

Hej, Sent 2009 anlade vi en pool i vår trädgård, runt poolen finns en rabatt med ett staket som går över till en spaljé, 2 m högt. Tanken var att få insynsskydd med hjälp av en massa klematis.

Spaljén är totalt ca 20 m långt och det sitter olika klematisar med ca 1,5 m mellanrum, samt ett blåregn i slutet av spaljén mot en pergola.

Problemet är att vi inte fått fart på klematisarna så insynsskyddet vi såg framför oss har uteblivit. Vi vill ha en grön blommande oas, i höstas planterade vi därför två bokharabindor, min oro är nu om vi gjort något dumt och att de kommer ta över hela spaljén? Klematisarna måste ju också få plats.

Till saken hör att utanför vår tomt finns en allmänning där det står en tall. Den barrar en del i vår rabatt vilket märks tydligt på växtligheten.

Vad kan vi göra för att få vår prunkande bakgård?

Odla Svarar: 

Det är inte för inte som bokharabindan kallas för arkitektens tröst... den växer fullständigt ohämmad! Så om du vill ha en riktig prunkande spaljé så är den rätt växt, men då tar den över precis allt. Ni får se till att klematisen inte konkurreras ut genom att sätta rotspärr mot bokharabindan och se till att klematisen får klättra på bokharabindan och inte tvärtom. Alltså lite passning. Men då får ni också ett komplett insynsskydd.

Kratta undan tallbarren, de kan försura jorden.