Hinkjordgubbar och en fråga om stinkflyn

Göte Marjavaara

Hej!

Jag tänkte ha ampelgubbar, t.ex Fragaria Ananassa Temptation (ett tips jag fick), inte i amplar men i plasthinkar som innehållit lingonsylt. Hinken är av "modell mindre" och har en diameter på 21 cm upptill och 19 nertill, och ett djup på 17 cm. Räcker den till tre småplantor som förhoppningsvis växer till fullvuxna Temptation:s? Hål i hinkbotten naturligtvis. Eller, hur stor bör hinken vara, om mina hinkar är för små?

Stinkflyn; Jag hade angrepp av dem förra sommaren och halva skörden fick jag slänga då jordgubbarna såg ut som missbildade potatisar. Enligt uppgift finns stinkflylarver nu i jordgubbslandet. Jag odlar med plastväv på marken i ett helt vanligt öppet jordgubbsland. Hur gör jag nu inför nästa sommar? Flytta odlandet och köpa helt nya, friska plantor? Eller täcka över min odling och spruta med RADAR eller RAID eller annan "giftgas"under täcket efter ett par veckor när krypen vaknat därunder, och därför förhoppningsvis omkommer i giftgaserna? Eller hälla växt-såpavatten i plantorna? Björkaska? Eller använda gifter som Pyretriner el. liknande, som inte kräver speciell behörighet? Skaffa behörighet för att få använda det allra giftigaste som finns, och vad är det i så fall?

Odla Svarar: 

Hej!

För 3 plantor är denna hink alldeles för liten, du kan i sin höjd få plats med en planta i en sådan hink, men ännu större skulle inte skada. Det är främst höjden som inte räcker att hysa jordgubbens rötter och så lite jordvolym torkar också ut fort under sommaren. Så ta hellre 10 liters hinkar där du kan plantera 3 st.

Angående stinkflyn övervintrar som ägg på plantorna, det är därför man klipper ner jordgubbsblasten och rensar ogräs noga på hösten.

Använd inga gifter, särskilt inte på växter du tänker äta! Om du har tagit bort blasten på hösten, kan du helt enkelt täcka plantorna med plantskyddsfolie nu på försommaren, det ger skydd mot nya stinkflyn.

Du behöver också byta plats för jordgubbslandet med några års mellanrum. Det är alltid säkrast att köpa nya, certifierade plantor för att vara säker på att inte få med sjukdomar.

Här kan du läsa KRAV-odlarnas knep på att odla jordgubbar ekologiskt.

Med vänlig hälsning Sylvia