Himalajaceder på balkong?

Vita Ratnika

Hej! Jag undrar om man kan ha Himalajaceder på balkong i kruka? I så fall hur stor kruka ska det vara, hur är det med skötsel och vinter. Jag har redan köpt den och vet inte om det ska klara och inte blir alldeles för gigantisk. Vilka andra barrväxter kan man ha på balkong? Jag vill även att min balkong ser fin ut på vintern med. MVH Vita

Odla Svarar: 

Hej!

Himalajaceder, Cedrus deodora, blir ett jätteträd! Det finns dock mindre namnsorter, t.ex. 'Karl Fuchs', som "bara" blir 3-4 m hög, men även det lär vara lite väl mycket för en balkong. Dessutom är cedern inte så härdig, i sin höjd kan den gå i skyddat läge i zon 1. Tänk på att i en kruka med tämligen liten jordvolym blir det tuffare klimat än om den skulle stå i jorden, rötterna kan helt enkelt frysa ihjäl. Så det är nog inget jag kan rekommendera att ha på en balkong.

Vill du ha det vintervackert på balkongen så kan du kanske göra som jag brukar göra själv, jag använder avklippta kvistar av olika sorters barrväxter och "planterar" en urna av dessa. Sådana kvistar säljs på torg och Garden Centers.

I balkonglådor har jag olika sorters vintergröna växter och dessutom har jag ljung och liknande.

Titta gärna på mina artiklar om detta här med tips: Vinterfint i krukträdgården Vintergrönt i kruka

Med vänlig hälsning Sylvia