Hibiskus bara blommat en gång.

Susanne

Hej Jag fick veta från en blomsterbutik att jag kunde plantera en kaffeblomma tillsammans med hibiskus och anledningen var att jag tyckte att hibiskusen hade mycket lite blad kvar och att den såg tråkigt ut och jag hade då frågat om vilken växt skulle passa bäst. Nu har jag haft den en tid och hibiskusen har efter den tiden bara blommat en gång vad beror det på?

Odla Svarar: 

Så du har samplanterat hibiscus och kaffeplanta i samma kruka? Ja, det kan ju gå det också, men själv brukar jag inte blanda utan har växterna i egna krukor. 

De hibiskus vi köper i handeln är starkt retarderade, det vill säga behandlade för att hålla sig låga och buskiga. När retarderingen släpper så brukar hibiskusen reagera med bladfall och allmän vantrivsel. Sedan kanske den börjar växa och får nya blad efter en tid. Efter att den börjat växa så kommer blommorna också så småningom, men den blommar ju mest bara på den ljusa årstiden. 

Hibiskus vill ha mycket sol, vatten och näring. I vårt inneklimat kan den ha svårt att få tillräckligt med fuktig luft så det är ofta detta som resulterar i bladfall. Plantera växten i rejält stor kruka så att det är lättare att hålla jorden jämnfuktig. Duscha med sprutflaska och regnvatten då o då. Annars är faran att både bladlöss, trips och spinn angriper växten. 

Hibiskus trivs bra ute under sommaren, bara man inte glömmer vattna och gödsla. Ska dock tas in innan det börjar bli kallt.

Sylvia