Hibiskus 55 år

Lars Dahlberg

Kan ni hjälpa mig, vet inte hur jag skall kunna rädda min kära hibiskus, satte ett lite skott någon gång 1959-60. Den har sedan dess följt mig och skänkt mycket glädje under så många år, skulle vara så tråkigt om den inte överlever. Det började för över 1 år sedan. Klicka på länken eller kopiera in den i adressfönstret på webbläsaren, sida beskriver närmare med bilder. http://larsdg.se/Hibiskus/bilder.html På webbsidan går det att se en bild på en avklippt gren, ytterbarken är borta, på underbarken ser man 2-3 mm stora runda knappar, är rädd för att det är sköldlöss, kan det vara det? Nu har det blivit en gren till där barken känns ihålig och lätt spricker om man trycker med fingrarna, och det verkar dra sig ut till ytterligare en gren. Är det bäst att klippa av alla sådana grenar och försöka avlägsna alla svarta kapslar, (eller vad det nu är). Tacksam för goda råd. MVH Lars

Odla Svarar: 

Hej,

din hibiskus börjar bli gammal. Och som med allt som blir äldre så har det svårare för att stå emot sjukdomar och annat otyg. Jag tror inte det är sköldlöss utan någon form av svampangrepp, man ser tydligt att det är löss på att knapparna har ben.

Mitt råd till dig är att plantera om plantan i helt ny jord, klipp bort längre rötter för att stimulera rottillväxt, vik för all del inte ner rötterna i en kruka utan klipp hellre av dem om de är för långa. Försök att fortsätta med såpbehandlingen tills lössen är helt borta. Du måste spraya med såpbehandlingen på hela växten, dränk den med sprayen i duschen så blir det enklare. Låt den stå och torka av och upprepa behandlingen var fjärde dag tills lössen är borta. Viktigt är att den inte får för starkt ljus under behandlingen då det kan bränna bladen..

Klipp bort alla skadade grenar och blad, allt. Att blad och grenar förminskas eller försvinner är en naturlig del i att växten blir äldre, de lever inte för alltid och speciellt inte som krukväxter. Men jag hoppas att din överlever! Sköt den sedan som du alltid har gjort men ha koll på svampangrepp och andra angrepp och behandla genast vid behov. Lycka till!

//Anna Theorin