Hassel - skötselråd

Cecilia

Hej

Vi har nyligen flyttat in i en gammal gård med mycket eftersatt trädgård. Bland annat finns här en "häck" av hassel med riktigt stora buskar på rad. De är väldigt höga och jag har förstått att man inte kan klippa dem i lämplig höjd, utan att de förgrenar sig ovanför där man klippt. Vad gör man, måste vi kapa dem till marken? Det är fint med hassel och jag vill gärna ha en häck där, men inte 5 meter hög.

Vi har också en hasselbuske mitt i trädgården som är enorm, den skulle vi vilja ta bort helt. Jag undrar också vad det kan bero på att det inte finns nötter på någon av dem? Det vore trevligt med egna hasselnötter!

Tacksam för svar, jag är jätteintresserad av trädgård men nybörjare med egen sådan.

/Cecilia

Odla Svarar: 

Gör så här:

År 1: kapa de äldsta, risigaste stammarna på hasseln ca 10 cm över markytan på senvintern. Nya skott bör komma upp nästa sommar. År 2 eller 3: kapa de näst äldsta stammarna när de nya grenarna på din hassel har börjat växa upp ordentligt

Påföljande åren håller du sedan hasseln "ung" genom att med några års mellanrum kapa de äldsta stammarna så här, så att nya kan växa fram.

Gödsla på våren med stallgödsel, kogödsel, kompost eller vad du nu har. Nötter kommer det säkert också när buskarna börjar trivas bättre. Han- och honblommorna sitter i samma buske. Läs mer här(http://www.odla.nu/artiklar/ute/prydnadstrad/hassel/)!

Orsaken kan dock finnas i den kalla vintrarna vi haft de senaste åren. Hasseln blommar redan i mars-april, så sen nattfrost kan helt enkelt göra så att blommorna fryser bort.