Hårt beskuren tuja

Lotta

Hej

Läser här gång efter annan att man inte skall beskära en tuja mer än att bara toppa den försiktigt. Vi hade en 3 meter hög häck som vi kapade av med motorsåg till en och en halv meter knappt. Vi klippte ner som ett V i häcken så att de tjocka stammarna inte stack upp.

Häcken såg under första året jättetokig ut. 5 cm grönt ut mot kanterna och bara bruna grenar i mitten. Efter ett par år dock så började den hyfsa till sig, årsskotten växer ju åt alla håll och vävde ihop översidan av häcken.

Nu fyra år senare har vi den fylligaste, tätaste och finaste häcken i kvarteret!

Tycker det är lite synd att det hela tiden varnas för att klippa häcken rejält. Man får kanske stå ut med det fula ett par år men sen blir den ju fin!

Har vi kanske bara haft tur, brukar tujan stryka med av denna behandling? Hur som var det skönt att bli av med fängelsemuren!

Mvh Lotta

Odla Svarar: 

Hej

Det var ju trevligt att det blev bra med er tujahäck, och visst hade ni lite tur också.

Tyvärr är det mer regel än undantag att man inte lyckas, häckar som klippts jättehårt förblir ofta "stympade", men eftersom ni hade 5 centimeter grönt innanför snittet så kom er tujahäck igång igen. Skulle allt grönt varit borta, skulle det nog inte blivit något av tujahäcken.

Med vänlig hälsning Sylvia