Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Harkrankar

De flesta av mina blommor får bruna blad och jag tror att det är harkrankar. Jag ser i jorden när jag luckrar ett kryp med en kropp som en vit knappnålshuvud och de springer iväg snabbt. På sensommaren har jag fullt med harkrankor i trädgården. Hur får jag bort dem? (om det är de som skadar växterna.)

Gerd

Odla Svarar: 

De vuxna harkrankarna skadar inte växter, de suger bara på nektar från blommorna. Men det är deras larver som kan göra skada. Dessa är ca. 4 cm långa, fotlösa, gråbruna och har köttiga, vårtlika utskott i bakändan. Så kanske är dina marodörer inte larver till harkrankar (de springer ju inte) utan något annat?

Det är dock svårt att bli av med diverse larver, fåglarna hjälper till förstås samt att man plockar bort så mycket man kan i samband med jordbearbetningen. Även biologisk bekämpning med insektparasitära nematoder fungerar bra, nematoder från släktena Steinernema och Heterorhabditis kan användas.

Se här: http://www.lindesro.se/

Sylvia