Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Härdig Murgröna

Hej!
Kan inte hitta svar på min fråga i arkivet...?

I våras satte jag Murgrönor i urnor av gjutjärn. Vad jag vet var de inte odlade med tanke på att växa utomhus, men jag har hört att de blir härdade? Stämmer det, eller hur ska jag göra för att övervintra dem?

Tack på förhand
Susanne

Odla Svarar: 

Den vanliga murgrönan är härdig i södra Sverige upp till Mälardalen ungefär, sedan finns det namnsorter som alla inte är lika härdiga.

Men det gäller att den är planterad i rabatten och inte i en urna, som lätt genomfryser under vintern, särskilt då en urna av gjutjärn som kan bli mycket kall.

Så om du vill pröva att övervintra den utomhus, plantera den snarast i rabatten så den hinner rota sig och så ös torra löv över den som vinterskydd senare på hösten när det börjar bli kallt på allvar.

Sylvia