Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 399kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Härdig klematis tillsammans med NewDawn-ros

Jag har planterat en New Dawn-ros som klättrar upp i ett gammalt äppelträd. Jag skulle vilja ha en klematis i passande färg också!

Jackmanni är perfekt i färg, men inte härdig i min zon (5-6)? Jag satte en kronklematis "Georg" våren 2005 och den blommade fint, men nu tycks det inte finnas något liv i den (16 maj-06). Rosen har överlevt och ser fin ut, men från Georg syns inga livstecken. Ska jag vänta och se, trots allt eller ska jag byta sort? Om jag ska byta klematis, vilken ska jag då välja, med tanke på att den bör blomma samtidigt som rosen, samt klara klimatzonen?

Utbudet hos platskolorna här är heller inte så stort, finns det tips på postorder? Läget blir mot öst och jag har en liten "häck" av isop runt klematisen, så den står inte för soligt med fötterna.

Tack för hjälpen!
Suzanne, norra Värmland

Odla svarar:

Georg kan mycket väl komma från roten, så ta inte bort den ännu. Om du ändå ska plantera en klematis till så låt den vara kvar och plantera den andra en bit ifrån.

C. viticella-gruppen innehåller många härdiga sorter som du kan testa. Om du vill ha ton-i-ton så kanske 'Minuet' vore något? Eller så tar du en sammetsaktigt mörkröd som 'Royal Velours' eller om du vill ha en blå, så finns det många att välja bland, t.ex. 'Etoile Violette'.

Klematis kan beställas via postorder om du inte hittar något hemma, tex. här: http://www.cedergrens.com/

Sylvia

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
Erbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/
Klarna
Gå till https://www.postnord.se/
Postnord
© 2021 Odla.nu i Sverige AB