Har mitt bigarråträd dött?

Malin

Hej

Ifjol (2010) under juli månad så var det väldigt varmt och extremt torrt hos oss i Sörmland. Vi har ett gammalt (ca 25 år) bigarråträd på vår tomt som alltid burit massor av bär. Våren bjöd på massor av vackra blommor men dock så vissnade precis alla bladen under torkan och trillade av.

Min tanke var att låta trädet återhämta sig i år och se om det skulle slå ut igen innan vi kapar ner det helt. I våras så såg jag knoppar komma och det lyste lite grönt i sprickorna på dem men de kom aldrig längre än så utan torkade ihop och slog aldrig ut.

Frågan är nu, vad gör jag? Ska jag vänta ett år till? Ska jag försöka beskära det? Jag vill ju inte ta ner mitt vackra träd egentligen men nu ser det ut som ett skräckträd. Mvh Malin

Odla Svarar: 

Du kan försöka beskära den nu under JAS (=juli-augusti-september) för att stimulera den att sätta nya skott som kanske är friska. Det verkar som om den har lidit av en torkskada, så du får också se till att den får vatten om det blir långvarig torka.

Är du osäker själv så kontakta en certifierad trädbeskärare (http://www.tradgard.org/kunskap/beskarare/lista_web.pdf) eller en arborist som kommer hem och tittar och beskär åt dig! För de senare se Gula sidorna under Arborister/trädvård.