Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 399kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Har grävt min första rabatt

Hej Sylvia
Har just grävt upp min första rabatt. Den löper efter husvägg med sol från morgon till ca 15.00, ca 10m, har grävt ur ca 50x50 och fyllt ut med jord. Har funderat på klängrosor någon röd sort (förslag) efter spaljé. Lite liljelökar, lavendel, kaprifol, vildvin samt humle. Vin och humle runt altan, vet dock ej vilken zon vi bor i (Vås).

Har dock inte en aning om jag är på rätt spår eller inte.

Tacksam för förslag.
Classe

Odla svarar:

Om du med Vås menar Västerås så ligger det i zon 3 på gränsen till 4.

Humle bör du nog inte ta om du inte vill att den skall invadera hela rabatten! Annat än om du gräver ner en djup betongring som sticker upp från rabatten, för humlen försöker säkert kliva över/krypa under kanten om den får en chans! Den gulbladiga humlen är nästan lika illa men vackrare...

Vildvin är nästan lika expansiv och suger sig dessutom fast i huset så om du vill ha det så gör en egen spaljé till det.

Tänk på att vid husväggen är marken alltid torr, så du bör nog flytta ut din rabatt lite. Lägg en rad kullerstenar, plattor eller dylikt närmast huset, bra också när huset behöver målas om.

Plantera dina rosor mot en spaljé som ligger en bit från husväggen och kan fästas med hakar eller dylikt och svängas/öppnas med med hjälp av gångjärn. Det blir enklare så...

Växterna får inte stå just under takutsprånget så att det rasar snö på dem från taket eller så att regnvatten rinner över rabatten.

Liljor, rosor och lavendel är en underbar kombination som du mycket väl kan satsa på. Dessutom kanske kaprifol och klematis? Ta ev. lite annat också, som riddarsporrar, höstastrar, höstflox, storklockor eller dylikt för att förlänga blomningen.

Ang. val av rosor, läs min rosartikel här: Klätterrosor

Sylvia

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
Erbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/
Klarna
Gå till https://www.postnord.se/
Postnord
© 2021 Odla.nu i Sverige AB