Hängpil

louise fogelström

Hej Vi har haft en enorm hängbjörk precis bredvid vårt fritidshus, mellan hus o bod ( 2-3 m till vardera) vi tog ner den i höstas då det kändes som en fara vi storm. Men det blev väldigt tomt. Skulle man kunna ersätta den med en hängpil? Trots närhet till hus har ju björken stått där den står på en liten höjd med huset. Trädgården sluttar och är ganska "blöt". Tacksam för svar eller tips på träd som skulle ge lite skugga att sitta under om pil inte är det bästa Mvh Louise

Odla Svarar: 

Det var säkert bra att ta ner den enorma björken. Hoppas ni tog bort hela rotsystemet också, för annars kan ni drabbas av en massa rotskott senare! Man kan beställa hem en stubbfräsare som tar bort hela stubben.

Jag kan inte rekommendera en pil så nära huset, dess rötter kan tränga sig in i husgrunden och i ledningarna. Det kan f.ö. björkens också, så ni har förhoppningsvis haft tur så att de inte har gjort det?

Så välj en "snällare" träd, typ lönn, körsbär e.d. eller så bygg en pergola med klängväxter! Då har ni skugga med en gång och behöver inte vänta många år på att trädet växer upp.