Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Hängiga syrenblad

Jag har tre syrenbuskar (ca 5år gamla) intill varandra varav den ena förra sommaren fick gula och hoprullade blad. Hittar ingen skadeinsekt, har vattnat i tron att det var för torrt. Inget hjälpte, nu har busken intill fått liknande gula ihoprullande lite torra blad. Vad är det? Och vad gör jag?

Anna

Odla svarar:

Det är svårt att säga utan att ha sett det om det är syrenbakterios eller virus som angripit dina syrener.

Är det bakterios, har bladen förutom gula, ihoprullade blad, även vattniga, brunsvarta fläckar. Tyvärr finns inget botemedel mot bakterios, men för att minska angreppet, skär bort alla sjuka skott och bränn dem.

Det innebär att alla grannarna också måste skära bort och bränna sjuka delar på sina syrener för att smittan inte skall sprida sig, men det kan ändå bli så att ni drabbas igen, om inte alla inom närmaste omgivningen gör så. Sjukdomen finns naturligt i omgivningar och blossar upp om väderleken länge är kall och våt, som i vår. Försök göra så att syrenerna trivs, gödsla dem och vattna vid behov under sommaren, så blir de lite mer motståndskraftiga.

Det finns också flera olika typer av virus som drabbar syrener. Symptomen brukar då också vara deformerade unga blad med gula bladfläckar i ett ringmönster och ljusare, "mosaikmönstrad" bladfärg. Det är insekter som bladlöss som oftast sprider virus och tyvärr finns inga botemedel mot det heller. Så samma procedur med att bränna allt angripet material gäller här också. Gör rent sekatören med sprit, så att inte virus sprids till friska plantor.

Om det blir likadant år efter år, finns tyvärr inget annat att göra än ta bort plantorna. Man kan sedan plantera nya, virusrensade plantor (E-plantor) efter några år, men det är inte helt säkert att man klarar sig ändå, om sjukdomen finns kvar i grannskapet.

Sylvia

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB