Hängig syddracena

Britt-Marie

Hej Sylvia

Jag har en syddracena, Cordyline australis, som jag har haft inomhus under vintern och som fått lite mindre mängd vatten än under sommaren då den står ute på altanen. Den har torkat ut ändå och alla bladen hänger. Är den död eller kan den ta sig igen?

Den är ju så vacker med sina mörkröda blad men nu är den inte speciellt vacker längre. Vad kan jag göra annat än att slänga den?

Med vänlig hälsning Britt-Marie

Odla Svarar: 

Hej

Jag tror att din syddracena,Cordyline australis, har har haft det lite väl varmt och kanske även ljusbrist och torr luft, så den mår inget vidare just nu. Syddracenan kan till exempel övervintra tillsammans med pelargoner och andra övervintringsväxter i ett ljust rum med extra växtbelysning och en temperatur som ligger runt +13 till 15 grader.

Inte ska du kasta din syddracena! Byt jord och placera den svalt och ljust och duscha gärna då och då med blomsprutan. Klipp bort de fula bladen men ta inte alla blad överst, så att den har några att leva med. Börja vattna normalt. När syddracenan får ljus, vatten och svalka så tror jag att den kommer med nya blad.

Med vänlig hälsning Sylvia