Hängig parasollpilea

Lova

Hej

Flyttade min hängiga parasollpilea förra veckan, till fönstret med mest ljus (balkongdörrsfönstret) för att det är ljuset är det enda jag kan tänka mig. Cirka 1 gång i veckan (beror på växt) flyttar jag mina krukor till 'bevattningsplattan' (som står gömd bakom blombordet framför balkongdörren) och låter dem stå där en halv dag ca och suga upp vatten i jorden själva, för luftfuktigheten just här där vi bor (Jämtland nära Åre) är väldigt hög och det kommer vitmögel i alla krukorna om jag låter dem stå på bevattningsduk eller om jag vattnar ovanifrån.

Som sagt, jag flyttade parasollpilean till det ljusaste fönstret (vi använder aldrig balkongen så den är låst och det drar inget där - har tom kollat med att stå och hålla en sytråd för att se om den 'svajar i vinden' men icke) och parasollpilean bara säckade ihop ännu mer!

Kan det helt enkelt vara så att här är för mörkt nu när det är höst?

/Lova

Odla Svarar: 

Hej

Hmm, det låter som om din parasollpilea får för mycket vatten. Vattna parasollpilean genom att ge den en skvätt vatten när ytjorden i krukan känns torr, kanske ett par gånger i veckan.

Att ni får mögel är ett tecken på för mycket vatten och luftfuktighet, det brukar ju vara tvärtom i våra varma boningsrum. Pröva alltså gärna mindre vatten och se vad som händer. Rigga gärna också upp lysrörsbelysning med dagsljusrör över parasollpilean om möjligt.

Blomman på bilden hänger inte onormalt mycket, den har faktisk lite lätt hängande växtsätt när bladen blir äldre och får längre bladskaft.

Med vänlig hälsning Sylvia