Hängblodbok

Det handlar om hängblodboken, Fagus sylvatica 'Purpurea Pendula', som jag tycker är en förträfflig liten solitär i trädgården. När det hängblodbokens höjd skriver plantskolorna att det beror på uppbindningen. Vaddå uppbindning? Hur utförs denna? När man sedan har köpt sig ett exemplar, är det då mycket skötsel som gäller? Det exemplaret jag har sett verkar de ha fått beskära en hel del grenar som pekat rakt upp från kronan. Som sagt, hinner du med det så vore det kul att få veta de här sakerna, jag gillar trädet! Känner du till fler saker som är kul eller bra att veta om hängblodboken så skriv det gärna!

Tack!
Erik

Odla Svarar: 

Hängboken blir ett ganska stort träd, 10-15 m högt.

Den har större horisontala huvudgrenar, varifrån de övriga grenarna hänger rakt ner. De hängande grenarna kan slå rot och bilda avläggare när de når marken.

Man binder huvudgrenarna uppåt när trädet är ungt, om man önskar att det ska bli högre och smalare. Då fortsätter det att växa uppåt ett tag, istället för att genast börja bilda nedhängande grenar. Man får släppa uppbindningen efter ett tag, för annars skaver den in i barken och förstör trädet.

Det är ju lite pyssel i början, men inte mer än att man binder upp och kollar då och då, så att inte bindningen skaver. Använd mjuka träduppbindare.

Senare är det inte mer än att man justerar ev. felväxande grenar genom klippning under sensommaren, men annars behövs ingen klippning.

Sylvia