Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

Kategorier

Visa alla resultat
Laddar varukorgen
0 kr(0 st)
  • Totalt: 0 kr
Till kassan

Sökresultat för

Produkter

Kategorier

Visa alla resultat

Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Hängande blommor

Kära Sylvia!
Min fråga handlar om hängande blommor... Det är nämligen så att på min balkong så har jag satt upp en blomlåda och från den så vill jag ha blommor som hänger neråt, utmed balkongen. Jag är väldigt ny inom blommornas underbara värld, så jag skulle verkligen bli tacksam om du kan ge mig tips på en massa vackra, hängandes blommor.

Jag älskar blommor med starka färger och vill gärna hitta någon blomväxt som ger mycket blommor...

Vänliga hälsningar Ellinor

Odla Svarar: 

De balkonglådor vi hittills har fått tag i Sverige är alldeles för grunda för att det skall kunna bli någon överdådig blomsterprakt. För det behövs en djupare/bredare låda och tack och lov så börjar det dyka upp sådana i affärerna nu. Så satsa på en sådan som är så djup du kan hitta.

Köp också en säck med speciell urn-jord, kan också heta balkonglåde-jord. Köp också en påse Leca och så ett paket långtidsverkande gödning, Osmocote eller liknande, fråga i plantbutiken. Om du vill, kan du även köpa en påse vattenkristaller, Basket-Made eller liknande, som gör att lådan håller fuktigheten bättre.

1. Häll ett lager Leca i botten på din låda, några cm tjockt (se till att den har små dräneringshål i botten, ev. måste man trycka ut dem själv)

2. Lägg ett ituklippt diskunderlägg på lecan, ett sådant där i tunn skumplast som släpper igenom vatten. Detta för att jorden inte skall blanda sig med lecan och skall kunna tas bort utan att du behöver byta lecan när du byter jorden

3. Blanda jorden med Osmocote och ev. vattenkristaller enl. instruktionen på resp. förpackning

4. Häll denna jord ända upp till kanten och vattna, då sjunker jorden ihop lite. Fyll ev. på jord så att du har den upp till 1-2 cm från kanten

Se skiss!

Sedan kan du göra det lätt för dig så här i början så att du inte tappar sugen! Köp färdiga plantor på våren när frostrisken säkert är förbi. Jag vet inte var du bor men det brukar vara lagom i södra Sverige under de första veckorna av juni. Tills dess kan du ha några penséer i din låda så den inte står tom.

Sådana växter som ger en överdådig blomning och yviga blad på en solig balkong är t.ex. följande. Plantera inte för glest! En växt per 15 cm kan vara lagom, gärna i två rader, omlott med varandra, om du köpt en stor, bred låda.

- Blomsterkrasse, här kan även den hängande användas, men buskkrasse kan bli bättre. Även fjärilskrasse kan användas. Du kan så dem själv i gluggarna mellan de andra plantorna. Blötlägg fröna över natten först.

- Kaskadpelargoner
- Petunia Surfinia, Million Bells och Conchita, alltså de småblommiga typerna
- Lotus maculatus x berthelotii
- Anagallis tenella
- Lysimachia aurea, dvs. penningblad med gula blad och dito blommor
- Hängverbena
- Diascia
- Gazania av den lite hängande typen
- Nemesia av hängande typ
- Bladväxten Helichrysum petiolare, rabatteternell, som trots namnet är en hängande växt. Den gulbladiga skulle kunna passa ditt "eldiga" tema, men visar på bild ett blått tema.

Är balkongen skuggig största delen av dagen, kan du istället ha fuchsior, flitiga lisor och hängbegonior.

OBS. Glöm inte att vattna, särskilt på en solig balkong torkar det fortare än man anar. Fram på hösten kan man behöva komplettera med flytande gödning så det orkar blomma. Plocka kontinuerligt av utblommade blommor så att de inte går i frö och växtens blomning avtar.

Lycka till!
Sylvia

Fel | Odla.nu

Fel

Felmeddelande

  • Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /var/www/html/includes/common.inc:2773) i drupal_send_headers() (rad 1482 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Error: [] operator not supported for strings i SearchApiSolrService->indexItems() (rad 588 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/search_api_solr/includes/service.inc).
Webbplatsen stötte på ett oväntat fel. Var vänlig försök igen senare.