Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Hallonhäck

Hej!
Jag har en hallonhäck som planterades förra hösten. Årets skott har växt enormt och är nu över 2 m långa. Jag har satt upp kraftiga stöd så de står bra. Jag undrar nu, får jag fler bär om jag låter skotten vara obeskurna eller blir antalet bär per skott detsamma även om jag kortar ner dem till "manshöjd" som det brukar stå i böckerna?

Tack för fin service!
Gunnel

Odla Svarar: 

En bärbuske ger i princip så stor mängd bär som det finns förutsättningar för. Det kan bli många små eller färre stora. Teoretiskt sett kan du binda upp dina jätteskott men kom i håg att det växer ut sidogrenar som blir meterlånga som bär tunga bär. Om det regnar och blåser så kan det vara svårt att få uppbindningen att fungera. Därför har man en tumregel att inte låta skotten bli mer än manshöga. Det är bättre att behålla flera skott. Du gör som du vill.

Göran