Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Hål i rhododendronblad

Jag köpte 2 ex av Rh Cunninghams White från en firma på internet, men när jag plockat fram dem såg jag, att det var flera blad med hål i, dels i kanten, dels mitt i, och en del blad hade liksom skrumpnat ihop lite. Jag vågade inte sätta dom i min holme jag håller på att göra, där jag redan har två st, utan satte dom i karantän utanför trädgården.

Nu undrar jag vad det kan vara, och hur jag i så fall blir kvitt det, och om det är något som kan gå över till de andra rhododendron jag har.

Hälsn. Monica

Odla Svarar: 

Det brukar vara öronvivel som ger dessa gnagskadorna på rhododendronbladen. Du får kolla att det inte finns larver i jorden, för annars får du använda insektsparasitära nematoder av släkterna Steinernema eller Heterorhabditis. Finns att köpa på nätet (http://www.lindesro.se/) men ingen idé att göra på hösten om det är fara att temperaturen är lägre är +13 grader.

F.ö. tycker jag att du ska klaga där du köpte dem, man får inte sälja infekterade plantor!

Sylvia