Hål i bladen

Susanne Tinnberg

Hej. För ett tag sedan upptäckte jag att mina rabarberblad hade massa hål i sig, jag såg också att min nyköpta pipranka som stod jämte också hade små hål i bladkanten. Jag tog bort alla rabarber för jag tänkte att de kanske drog till sig några djur. Nu några dagar senare var nästan ett helt blad borta och även andra små blad var sönder, ser uppätet ut, på piprankan. Har 3 plantor till som har växt såpass mycket att de har börjat klänga, men denna med trasiga blad växer inte alls.

Vad kan det vara för djur och finns det något man kan spruta på, typ såpavatten eller så? Har satt 6 dahlior i en pallkrage och en utav dessa börjar också bli naggad i kanterna. Förra året hade vi 1-2 mördarsniglar per dag i trägården, men i år har jag inte sett några alls. Vad ska jag göra? Är rädd att alla piprankor ska dö för mig.

Susanne

Odla Svarar: 

Det finns massor med olika sorters fjärilslarver nu som käkar hål på bladen. Kolla om du hittar några larver där. Skaka bort dem och trampa på om du hittar några. Det var nog inte rabarbern som var boven utan de råkade bara gilla den.

Om du inte ser några larver så kan det istället vara öronvivlar eller jordloppor som kommer fram på natten och kalasar. Sådana angrepp behöver man vanligen inte åtgärda, men du kan pröva att strö vedaska eller Algomin på marken.

Sylvia