Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Hagtornsbuske/"träd"

Hej!
Har en hagtorn som närmast blivit som ett träd, jag läste i ett tidigare inlägg att du rekommenderade att beskära den under vårvintern, men om jag behöver "hårdklippa" den nu, är det döden för den eller!? Överhuvudtaget är jag ganska nyfiken på alla "tidsrekommendationer" vad gäller beskärning, har nämligen hört ( från osäker källa ) att anledningen till att man beskär träd och buskar under de kalla månaderna grundar sig på att trädgårdsmästarna förr helt enkelt hade mer tid över under den delen av året!?

MVH
Calle

Odla Svarar: 

Det är en sanning med modifikation, att "trädgårdsmästarna förr helt enkelt hade mer tid över under den delen av året". Jovisst gäller det också till viss mån, men det är ju betydligt lättare att se var man ska klippa om trädet/busken är avlövad. Att det dessutom är i vila har också betydelse i många fall.

Perioden på sensommaren, s.k. JAS (juli, augusti, september) skulle annars vara den bästa tiden att beskära de flesta träd och buskar. Då ska man beskära särskilt de mest känsliga som magnolia, hästkastanj och tulpanträd.

Men det är, som sagt, svårt att se vad som ska tas bort om trädet är i full lövskrud.

Alla fruktträd skulle annars kunna beskäras under JAS, men vem vill gå och skära bort grenar i ett äppel- eller päronträd fullt med frukt? Så man väntar med att klippa till efter skörden. Äpple och päron kan därefter klippas när som helst fram till vårvintern.

Stenfrukt (plommon, körsbär, aprikos, persika) måste dock klippas direkt efter skörden, senast i september, för de kan annars drabbas av gummiflöde.

En annan anledning att hålla koll på tiderna är att vissa träd savar kraftigt om man klipper på våren, man kan ta död på sitt träd om man klipper under fel årstid.

Sådana träd/buskar är exempelvis björk, avenbok, klätterhortensia, korneller, lönn, valnöt, vinstockar, gulved, humlebok och vingnöt. Dessa ska vid behov klippas under JAS.

När det gäller hagtorn, ska beskärningen göras mycket försiktigt, då hård beskärning ofelbart resulterar i långa vattenskott! Efter att trädet är uppbyggt under en kort period, tar man bara till sekatören om det är absolut nödvändigt.

Att stamma upp hagtorn är ju lätt, det antar jag du redan har gjort?

Så om du nu absolut inte måste, så avråder jag dig från att hårdklippa! Visserligen dör inte trädet knall och fall, men bildar snabbt ett riktigt skatbo av grenar som ändå måste gallras sedan.

All beskärning av hagtorn rekommenderas göras på vårvintern :-) men går bra nu också.

Sylvia