Hagtorns gelerost

Sylvia Börgesson

Hej!

Igår upptäckte jag några konstiga svampsamlingar på grenarna till våra Kryp-enar. Det var brunröda kletiga svampar som satt i klungor. Idag när jag gick och tittade så var det många fler nästan var och varannan gren. Dessutom så jag att barren liksom torkat och vissnat. Många av grenarna på Kryp-enarna är nu intorkade och döda. Vad är detta och hur har det uppstått? Sedan undrar jag om dessa svampar skadar Kryp-enarna och om det är något som smittar till andra växter? Jag börjar bli lite rädd för att de här svamparna ska ta död på hela vårt bestånd av de före detta vackra Kryp-enarna. Kan du hjälpa mej att reda ut det här?

Vänliga hälsningar Sylvia Börgesson

Odla Svarar: 

Det är hagtorns gelérost. Svampen övervintrar i enar, den värdväxlar med enar. Det syns på enarna som s.k. gelerost, i uppfällda, spolfirmiga grenpartier. Tas enarna alt. hagtornen bort inom ett område av några hundra meters diameter, så upphör oftast hagtornsrosten.

På våren/försommaren kommer svampens sporér till hagtornen som får uppsvällda partier på bladskaft och stjälkar först, s.k. skålrost, senare gula blad.

Om du har hagtorn i närheten, kan du se om den har rost genom att kolla om den på sommaren har orangefärgade fläckar på bladen, som gulnar och faller av i förtid.