Hagtorn och rosenmandel

Hej,
har en ca 6-7 år "gammal" Hagtorn (stamträd) som det skulle bli mörka blommor på den har inte växt nåt, är full med knopp på våren, sen blir knopparna bruna och bladen rullas ihop, sen blir det inget mer, tillägger att det ofta är mycket små myror på stam och grenar, hur gör vi?

Har nu köpt en rosenmandel på stam (stammen ca 1.2 m), hur gör man för att få denna att gå, växa? Bor i norra Värmland, zon 4-5.

Lillemor

Odla Svarar: 

Ang. ditt hagtorn så låter det tyvärr som hagtornsrost. Har du enar i närheten? Den rostsvamp som drabbar hagtorn värdväxlar nämligen med enar, dvs. övervintrar på enar och på våren sprider vinden sporerna till hagtorn som då blir sjuk. Säkerhetsavstånd är minst 200-400 m mellan närmaste en och hagtorn, vid fuktigt väderlek med kraftiga vindar på våren behövs säkert det dubbla. Tyvärr finns det ingen annan behandling för hemmabruk, för yrkesodlare finns specialmedel mot rostsvampar.

Rosenmandeln vill stå soligt och varmt och vindskyddad i kalk- och näringsrik jord. Man ska beskära rosenmandeln ganska hårt precis efter blomningen för att få mycket blommor följande år, den blommar från årsskott. Man ska skära bort hela den biten som blommade. Den är tyvärr också mycket sjukdomskänslig, får lätt svamp och är inte så där jättehärdig, så jag är lite tveksam för den.

Sylvia