Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Häggspinnmal

Hej,
Jag har fått häggspinnmal på ett antal häggar i trädgården. Den har även spridit sig till 2 st äppelträd. Bör jag ta ned träden? Vad är det för typ av mal som bildas? Är det den sorten som kan komma in i huset och förstöra kläder m.m.? Det medel som man kan köpa för bekämpning, hur effektivt är de? Jag undrar eftersom ett av träden är gammalt och väldigt stort, så frågan är om det lönar sig att inhandla medlet? Många frågor blev det, hoppas du kan hjälpa mig.

Tack på förhand!
Vänliga hälsningar / Ingela

Odla Svarar: 

Man behöver i normala fall inte åtgärda det, kommer förr eller senare att upphöra när spinnmalens larver angrips av parasitsteklar. Häggen har en otrolig förmåga att klara angrepp flera år i rad, det kommer nya blad sedan.

En möjlig bekämpning vore då med bakterier, Bacillus thuringiensis var. kurstaki, men det ska man ta till när larver börjar synas, inte efteråt.

Det kommer inga häggspinnmal in i huset, det är en helt annan sort som äter kläder.

Sylvia