Häckväxt i sur jord?

Silas

Hej

Jag kommer att fälla en stor granhäck under våren, och skulle gärna vilja ha tips på vad jag kan ersätta den med. Granen har växt där länge och gissningsvis försurat jorden som från början är mager, rejält. Kommer dock att ta bort stubbarna och fräsa jorden innan planteringen.

Jag bor i zon 4, läget är soligt och ganska blåsigt uppe på en höjd. Jag skulle vilja ha en friväxande, blommande häck på cirka 1,5-2 meter, så tålig som det bara går Har funderat på bukettapel som jag hört ska vara tålig, men vill egentligen helst hitta något som blommar under juli-augusti. Har du några tips?

Jag vore jättetacksam för svar!

/Silas

Odla Svarar: 

Hej

Du gör rätt i att ta bort stubbarna och fräsa jorden innan planteringen. Men du bör också förbättra den säkert helt utsugna jorden rejält med stallgödsel och kompostjord.

Som häckväxt skulle jag kunna tänka mig häggmispel, Amelanchier, men om den måste blomma på sensommaren, blir det lite knivigare. Häggmispeln har dock vackra, blåsvarta, ätliga bär den tiden. Finns i olika sorter med lite olika egenskaper, kolla i plantskolan.

Vidare finns blåtry, Lonicera caerulea, som det finns fler namnsorter av som har mer eller mindre rosa blommor.

Det finns också en ätlig variant av try, blåbärstry, Lonicera careulea var. kamtschatica. Läs mer om den här: Blåbärstry

Vidare skulle kanske paradisbuske, Kolkwitzia amabilis, passa, den är tacksam och tålig. Blommar på senare delen av sommaren.

Om du vill ha doftande buskar, kolla doftschersmin, Philadelphus coronarius 'Finn E'. Den blommar i juli. Blir kanske lite för hög, men den tål att klippas.

Med vänlig hälsning Sylvia