Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Häckväxt i intill lekplats

Hej!
Jag söker en häckväxt, som ska planteras i angränsning till en lekplats. Jag söker en växt som är ganska upprätt i sitt växtsätt, eftersom tanken var att kunna plantera perenner i framkanten av denna häck. Den ska vara omkring 1,5-2 m hög och gärna städesgrön. Inte för bred.

Jag läste om Ilex meserveae 'Blue prince" men hittade inte hur bred den blir. Hur bred blir den?

Jag vill inte ha bären eftersom det är intill lekplatsen och en massa barn leker där. Är den giftig föresten? Jag läste att den kunde lämpa sej som häck och den känns inte lika kompakt som ex. Taxus x media Hilli som dessutom måste klippas om jag förstod det hela rätt?

Det kan nog vara lite blåsigt där dom ska planteras, en del barn som far fram och då tänkte jag att Ilexen är ju inte så trevlig att leka i. Jag läste att Ilexen ville stå ganska skyddat så vad tror du vi har för förutsättningar då, hur pass känslig är den?

Eller har du något annat förslag, gärna flera så att man kan välja. Jag är glad för alla förslag, även lövfällande buskar eller barrväxter. (Jag är inte så förtjust i thuja, vi har ganska mycket redan.)

Det är oftast lätt att hitta info om zon och höjd med svårare att få reda på bredden på växterna. Så jag vore jätte glad om du kunde berätta hur breda dessa växter är som du föreslår.

Jag bor i Märsta zon 4 är det bästa för att vara på säkra sidan. (Det är lite svårt att tolka zonkartan om det är 3 eller 4 här.)

Tack så jätte mycket på förhand.
mvh Katarina

Odla Svarar: 

Jag skulle nog inte välja den giftiga, vassa och stickiga, järneken (Ilex) intill en lekplats!

Den något giftiga idegranen är kanske inte heller det optimala valet, men denna sort får dock inte de lockande röda bären. Så den kan i och för sig gå.

Men vad skulle du tycka om vintergrön liguster? Kan klippas smal om man vill.

Eller en storbladig, högvuxen sort av lagerhägg? Eller Rhododendrn 'Gunningham White' e.d. storvuxen sort? Dessa två blir dock ganska breda då de bör vara någorlunda friväxande med lätt putsning då och då.

Du säger att du inte gillar Thuja, men hur är det med cypresser (Chamaecyparis) då? Finns i en massa sorter med olika växtsätt och vissa går upp till zon 4.

Sylvia