Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 399kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Häckval, ev Häggmispel

Hej Sylvia.
Jag har suttit och läst en hel del på denna sida nu. Jag försöker komma fram till vilken häck jag ska plantera. Förutsättningarna är följande.

Jag bor i Göteborg (zon 2)ganska skyddat med en skog och berg i väster som tar mycket vind. Marken är nästan bara gamla växtdelar mullig och fin. Det är mycket vatten (torkar aldrig ut på sommaren) men blir aldrig sumpigt.

Jag vill att min häck ska växa väldigt fort så jag så fort som möjligt får ett insynsskydd, på vintern behöver det inte va en vägg men gärna så mycket insynsskydd som möjligt.

Häcken kommer bli ca 50 meter lång, den får gärna vara friväxande och det är gott om platts. (om den tar 3-4 meter i bredd gör det inget).

Fina blommor är ju alltid välkommet:) Prislappen får gärna hamna en bit under 10 000 kr när allt är klart.

Vad har du gör förslag på dessa krav?

Min tanke var Häggmispel i två rader. Men frågan är om den växer fort nog? cm/år? Och vilken art skulle du rekommendera av denna i så fall?

Odla svarar:

Min käpphäst är just häggmispel när det frågas om en snabbväxande häck, för den är nog den som växer som allra snabbast.

Men eftersom du tänker plantera i två rader, måste du ju inte ha samma i bägge raderna, utan kan kombinera t.ex. häggmispel bakom och t.ex. rugosarosor (som Rosa rugosa 'Hansa'), björk- eller brudspireor, forsythior, låga syrener eller paradisbuskar framför. Eller varför inte allihopa. Då blir det blommor under en lång tid.

Väljer du häggmispel, så ta gärna sorten Amelanchier alnifolia E, bärhäggmispel. E:et står för E-planta, som är virusresande, friska stammar från SLU. http://www.eplanta.com/art-1.asp?id=9&iPageID=39

Sylvia

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
Erbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/
Klarna
Gå till https://www.postnord.se/
Postnord
© 2021 Odla.nu i Sverige AB