Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Häckfunderingar

Hej!
Vi har en häck som är 2 år. Den består av tre olika plantor. På en meter sitter tre plantor, Häggmispel (spicata), Bukettspirea (vanhouttei) och Aronia (melancarpa elata E). Tycker du att jag ska ta bort någon utav plantorna eller hur ska jag göra för att få häcken tät och fin samt att den hamnar på ca 1,5 meter? Idag är den ca 80 cm och Häggmispeln håller redan på att ta över.

Jag ska även plantera en fortsättning på häcken, vilken utav de tre plantorna växer fortast och blir tätast? Tror att vi bor i zon 2-3.

Med vänlig hälsning
Petra

Odla Svarar: 

Den låter ju lite blandad, men man kan förstås ha en s.k. blandad häck. Sådana är dock svåra att beskära, varför blandade häckar bör bestå av sorter som kan hållas som friväxande och vara ungefär lika höga. I denna samling är dock häggmispeln betydligt högre än de övriga, så kanske kan du ta bort dessa plantor och flytta dem till den nya delen? För av dessa är häggmilspeln den mest snabbväxande och den kan klippas så att den inte blir så jättehög. Som klippt kan den hålla sig ganska tätt också.

De övriga bör man låta vara friväxande men förnya häcken då och då genom att ta bort de äldsta grenarna med några års mellanrum så att häcken håller sig "ung" och kommer kontinuerligt med nya skott.

Sylvia