Häckförslag södra mälardalen

Susanne

Här kommer flera frågor i ett: Vi ska plantera häck med grannarna. Södra Mälardalen (Haninge). Grannarna vill ha Thuja (Brabant), men jag är tveksam. Gillar dock att den är vintergrön, men jag har sett så många glesa, spretiga, brunfläckiga Thujor i grannskapet, verkar vara en krävande häck. Vi är trädgårdsintresserade, grannarna inte alls. Kan man plantera Thujor tätare än förlaget att dom ska nudda varann för att få den tätare? Hur slipper man spretet och det bruna? Jag tror jag behöver andra övertygande förslag att lägga fram till grannen för att slippa Thuja.

Mina ÖNSKEMÅL om allt ska vara perfekt: Löv (sommargröna, höströda/bruna). Ej mörka sommarblad. Snabbväxande. Tät (så småningom). Gärna någorlunda lättskött (har tung lerjord nu). Ska kunna klippas vid behov. Se ok ut som friväxande. Kan ha ljusgrön-vitblomning (inte nödvändigt). Ej giftiga bär, helst inga synliga bär. Blickfång på vintern (inte nödvändigtvis vintergrön) en knotig stam eller annat fungerar också.

Avståndet mellan husen är bara ca 8 meter så vi vill inte ha en för bred och yvig häck. Gäller ca 37 meter häck. Båda husen är f ö nyfunkis och trädgårdarna ganska "strama" i design. Kanske vill man inte ha för "stram" häck så det blir för stelt?

Jag älskar Avenbok med sina vackra löv och luftiga men samtidigt täta växtsätt, både sommar och vinter och tror den skulle passa ypperligt, men den är tyvärr allför långsamväxande för oss (tror jag), om man börjar på 50-60 cm plantor/träd och vill upp till höjd 2m. Vad kan man räkna att en Avenbokhäck växer per år om den blir rätt omskött? Vill gärna var uppe på drygt 1m inom 3 år. Har också varit inne på Liguster... men vill gärna ha större blad... vilket dilemma...

Finns det nåt gjutet förslag för mig enligt mina önskemål ovan?

Susanne

Odla Svarar: 

Avenbok skulle absolut kunna fungera, både stilmässigt och till dina önskemål. Men blanda humusmaterial och sand/smågrus i jorden om den är styv lera.

Om du vill att den ska vara "färdig" ganska omgående, så varför inte satsa på en s.k. färdig häck? Det finns firmor som kommer hem med häcken, redan planterad i färdiga rader i transportcontainers. Ni behöver bara ta bort kanterna i containern och plantera sådana där färdiga ca 1 m långa "häckbitar" på den iordninggjorda platsen. Eller så kan ni låta dem även plantera, då har ni garanti på att det blir bra. Det finns många olika växtslag att välja bland, även sådana som äppelhäck, tuja och just avenbok.

Se t.ex. här, men ring gärna runt till olika firmor och be om anbud.

Sylvia