Häcken är bitvis gles

Christian

Hej

Har en gammal häck, oklar sort. Ca 2-3 m hög, taggar, gröna blad som ser lite likt ut som ekblad. Problemet är att den bitvis är så pass gles att man utan problem kan gå igenom den till grannen.

Nu till min fråga, är det möjligt att plantera nya plantor där det är glest för att på sikt få det tätt? Vill inte ta ner den helt då det kommer ta alldeles för lång tid samt att det känns otroligt synd då den är fin för övrigt. Om det funkar, ska man satsa på liknande sort eller annan? Kan man ympa från den gamla?

Tacksam för svar.

/Christian

Odla Svarar: 

Hej

Av din beskrivning att döma så är din häck en oxelhäck.

Det bästa vore nog ändå att ta ner de glesa partierna i häcken till 30 centimeter ovan mark, rensa bort gräs och ogräs och gödsla rejält till våren. Häcken kan komma med nya skott från marken då om de inte är alltför grova. Är de mycket grova, sådär 15 cm i diameter eller mer, kan du pröva att på höjden och bredden såga in rejält.

Om häcken inte bryter nytt sedan, kan du förstås gräva upp de glesa plantorna och plantera nya på dess platser. Men det kan se ganska ojämnt ut ett tag då, eftersom man måste "bygga upp" de nya plantorna under några år innan det ser någorlunda ut.

Med vänlig hälsning Sylvia