Häck vid tomtgräns

marika andersson

Vid tomtgränsen är det en slänt som är ca 80 cm hög. Vi båda grannar vill ha en häcktuja och vår fråga är var som är lämpligast att sätta den. Nere hos oss eller uppe hos honom och vad kan man göra om häcken sättes uppe hos honom för snygg lösning så vi båda kan vara nöjda med. Min farhåga är att häckens rötter blir för stora och att kanten kommer att bukta ut om några år. Vad kan vara prisvärt och bra att ha som stöd nere på min sida. Sten är snyggt men blir väldigt dyrt liksom slipers. L-stöd, betong??

Odla Svarar: 

Hej!

Om häcken sätts uppe hos grannen så kommer den ju att bli ganska skuggande för dig: först 80 cm och sedan häckens höjd, som kan bli upp till 2,5 m eller mer. Den kan förstås genom klippning hållas lägre, men det bestämmer ju den som "äger" häcken.

Mitt förslag är att "trolla bort slänten" genom att terrassera den med en vacker mur. Det är en engångskostnad att göra mur av murblock och kanske kan ni dela den med grannen? På murkrönet på gränsen kan ni sedan sätta häck av någon lägre sort av tuja, t.ex. en rad bolltujor. Kolla t.ex. här: Stödmur

Med vänlig hälsning Sylvia