Häck till japansk trädgård

Eva

Hej Sylvia

Får jag låna din kunskap några minuter vore det toppen. Vi har byggt ett modernt hus i lärkträ och ska anlägga en trädgård som går i japansk stil. Men vad i hela friden ska man ha för häck vid gatan som går i stil med det japanska och gräsmattan? Har funderat på avenbok och liguster och häggmispel. Det är sol/halvskuggigt, 25 m häck? Vilken växer snabbast av de tre om det skulle bli någon av dem som du rekommenderar?

Mycket tacksam för din hjälp!

/Eva

Odla Svarar: 

Hej

Visst får du låna mina kunskaper!

Av dina egna förslag skulle en strikt skuren avenbok så klart passa fint till den japanska stilen, men den är inte den snabbaste av dessa förslag. Fast avenbok finns att köpa som färdig häck också, bara att plantera!

Jag har varit i flera "japanska" trädgårdar, både här hemma och utomlands. Häckar jag har sett runt sådana trädgårdar har oftast varit just minutiöst skurna men i en mjuk form. Liguster är vanlig, liksom idegran och buxbom, men den senare är ju hårt drabbad av buxbomssvampen så den kan jag inte rekommendera som nyplantering.

I Danmark ligger Birkegårdens Have, där hade de en fantastisk, minutiöst klippt granhäck på ena sidan av den japanska anläggningen, jättefin! Sittytor var inramade av en lika minutiöst klippt måbärshäck. "Gräsmattan" bestod dessutom av krypkotula, inte av gräs. Titta gärna här: Birkegårdens Have

I Danmark ligger även Lille Malund, de hade mest olika, formklippta barrväxter som inramning. Titta här: Lille Malund

En möjlighet till är staket gjorda av liggande ribbor, kanske ett som följer landskapets form. Framför detta har man sedan stenarrangemang, några vintergröna växter och grus. Här är en länk till det som du kan kika på: liggande ribbor

Om du gör en bildsökning på japanska trädgårdar på nätet så hittar du massor med bilder.

Med vänlig hälsning Sylvia