Häck mot väg

Tove

Hej

Vi är en barnfamilj som nyligen flyttat till hus. Framsidan (där det nu är gräsmatta) gränsar mot en trottoar och därefter en väg. Vi vill gärna skapa en gräns mot gatan och har funderat på häck. Diskussionerna här hemma gäller om man ska ha en och samma växt eller om man ska mer plantera flera olika buskar lite omlott om varandra men ha ett tema som håller samman buskarna. Förslagsvis temat vita blommor så som Norrlandsschersmin, finsk snöbollsbuske, hägg, spirea och dylikt.

Vi bor i Gällivare med ca zon 7 även om zon 6 kan fungera ibland. Framsidan ligger i norr men har sol under förmiddagen och kväll/midnattssol. Huset är ett femtiotalshus i tegel.

Tack på förhand!

/Tove

Odla Svarar: 

Hej

Mot rött (?) tegel passar det ju fint med ett vitt tema på buskarna. Har ni gott om plats så tycker jag att din idé om olika buskar i omlott är bra. Men det kan ju vara så att vägarna plogas och buskarna kan skadas av snön, så välj inga ömtåliga växter och sätt gärna ett glest, snyggt, vitt staket bakom buskarna närmast vägen först.

Norrlandsschersmin, finsk snöbollsbuske, olika sorter av spirea, skärmtry (Lonicera 'Lycksele'), slånaronia, vitbrokig kornell, korallkornel, silverbuske (Eleagnus commutata 'Zempin'), och eventuellt några härdiga kanadensiska rosor, nejlikrosen 'White Groodendorst', vita rugosa-rosor och Finlands vita rosor funkar nog också.

Försök välja växter så att det inte blir så stora skillnader i höjden, ca 1 meter är bra, så att det ser lugnt ut även om det är olika växter.

Med vänlig hälsning Sylvia