Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 399kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Häck mot gatan

Hej.
Vi har en ny tomt där vi skulle behöva anlägga en häck mot gatan. Jorden är relativt stenig och grusig, typ morän, och lite upphöjd. Häcken skulle behöva vara ca. 2 m hög, vintergrön och helst "taggig", för att slippa sätta upp staket också.

Finns någon sådan.
Tack från Thomas.

Odla svarar:

Ja du, om du inte tänker jordförbättra med torv och kompostjord, så har du inte så mycket att välja på. Enar skulle dock kunna fungera någorlunda, men annars finns det bara lövfällande att välja bland: Häckoxbär, Cotoneaster lucidus (zon 6) är "taggig" till viss mån, oxelhäcken (zon 5) kan bli tillräcklig tätt ändå och det gäller också avenbok (zon 4), där de bruna bladen sitter kvar till våren.

Om du jordförbättrar så kan du även välja parkros (Rosa rugosa), som ju är taggig som få, dock lövfällande. Blanda in något lerhaltig kompostjord. Blir vackrast lätt beskuren så den håller formen, men klipp inte så hårt så den inte blommar! Bonus: vackra nypon på hösten!

Idegran, gran och tuja kräver ordentlig jordförbättring, de vill inte torka ut, samma gäller den ännu känsligare cypressen.

Sylvia

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
Erbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/
Klarna
Gå till https://www.postnord.se/
Postnord
© 2021 Odla.nu i Sverige AB