Häck för insynsskydd, delvis berg

Christian

Hej Sylvia, Vi bor i Stockholms län, strax söder om Stockholm. Vill plantera en häck mot insyn längs med tomtgränsen mot grannen. 5-10 m är vanlig skogsmark, troligen nära till berg, därefter en liten bergskulle som reser sig. Kan vi lägga t ex slipers som fylls med lämplig jord och plantera i? Har du tips på snabbväxande häck? Såg t ex Mirakelhäcken - kan det vara något?

mvh Christian

Odla Svarar: 

Hej!

Ni kanske kan terrassera med nya, miljövänliga byggslipers, däremot inte med de gamla järnvägsslipers som kan vara kreosotbehandlade och därmed giftiga. Det finns också färdiga betongstöd, s.k. L-stöd, att köpa i olika höjder. Murstenar kan ni också bygga av.

Sedan kan ni fylla med bra matjord och plantera. Då det ändå är bergigt där ni ska plantera, så välj en häck som inte har så kraftiga rötter. Idegran, måbär, bergtall, oxel, berberis och ölandstok skulle kunna fungera, eventuellt även avenbok och häggmispel beroende på hur mycket jord ni får dit.

Om s.k. mirakelhäck, turkestansk alm, Ulmus pumila 'Celer' finns det flera negativa omdömen på nätet så jag är lite skeptisk, den kan tydligen drabbas av almsjukan och andra problem. Då jag inte har testat den själv så kan jag inte säga så mycket om den, men läs på nätet.

Med vänlig hälsning Sylvia